Kohota mielialaa musiikilla ja tyylikkäillä tapeteilla

Mieliala on siinä mielessä herkkä, että siihen vaikuttavat helposti sekä elämän pienemmät että suuremmat ylä- ja alamäet. Joskus voimme jopa huomata, että tunnemme mielialamme laskeneen ilman, että pystyisimme löytämään sille mitään selkeää syytä.

Mielialan kohottamiseen löytyy monia eri tapoja, mutta jokaisen tulisi kuitenkin löytää itse kokeilemalla ne tavat, joiden avulla pystymme piristämään omaa mielialaamme parhaiten. Toisella tässä onnistuu esimerkiksi kävely metsässä, toisella taas mieluisan kirjan lukeminen tai hyvälle ystävälle puhuminen.

Onkin hyvä pitää mielessä, että pystymme vaikuttamaan varsin pienillä asioilla mielialaamme. Jopa tiede on ryhtynyt tutkimaan erilaisia tapoja nostattaa mielialaa ja yksi kiistattomasti tehokkaimmista tavoista mielialan kohottamiseksi onkin ollut musiikki.

Tuo piristystä päivään musiikilla ja tapeteilla

Tiedämme tänä päivänä, että musiikin vaikutukset mielialaan ovat kiistattomat. Jokainen meistä on varmasti huomannut, miten rytmikäs kappale auttaa meitä viemään treenin loppuun; tai miten menevä biisi motivoi meitä siivoamaan; tai miten toivoa täynnä olevan kappaleen sanat saavat surumme unohtumaan hetkeksi.

Toinen yllättävän tehokas tapa nostattaa mielialaa on kodin sisustukseen panostaminen. Esimerkiksi kaunis kotitapetti vaikkapa omilla lempiväreillä varustettuna voi vaikuttaa mielialaan positiivisella tavalla. Tutkimusten mukaan esimerkiksi pelkkä luontokuvien katseleminen voi auttaa lievittämään stressiä, joten mikä voisikaan olla sopivampi tapa kohottaa mielialaa kuin sisustamalla koti uskomattoman kauniilla luontomaisemilla fototapettien eli valokuvatapettien avulla.

Samaa mieltä on esimerkiksi monille tuttu, jo tuhansia vuotta vanha kiinalainen Fengshui-oppi, jonka päämääränä onkin luoda kotiin tietyillä valinnoilla ja muutoksilla sellainen ympäristö, jossa ihmisen on hyvä olla. Näin ollen, jotta mielialasi kohoaisi jo kotisi ovella, on kodin viihtyvyydellä tässä tehtävässä suuri rooli. Kukaan ei ensinnäkään halua saapua pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen sellaiseen kotiin, joka on täynnä sotkua ja sekasortoa!

Tässä vaiheessa on hyvä antaa painoarvoa myös mielemme tutkimattomille teille, sillä usein monet omasta mielestämme huomaamattomat tai turhat asiat kodissamme voivat vaikuttaa laskevasti mielialaamme. Siksi meidän tulisikin korostaa kodissamme sellaisia asioita ja esineitä, jotka herättävät meissä positiivisia tunteita ja iloisia muistoja. Tässä mielessä seinien tapetointi esimerkiksi omilla lempiväreillä tai vaikkapa mieltä rauhoittavilla abstrakteilla kuvioilla voi tehdä kodista kertaheitolla paikan, jossa mieli saa levätä.

Musiikkiterapia: Voiko musiikki auttaa jopa masennuksessa?

Ikuisuuskysymykseen siitä, voiko musiikki todella auttaa jopa masennuksessa, on viimein löydetty vastaus. Uudenlaisen musiikkiterapian avulla on huomattu, että erilaisista tunne-elämän häiriöistä, kuten masennuksesta ja ahdistuneisuudesta, kärsivät ihmiset pystyvät musiikin avulla käsittelemään asioita, joita on tukahdutettu jo pitkään.

Parhaimmillaan musiikki ja laulaminen voivat auttaa havaitsemaan sellaisia asioita, tunteita ja muistoja, joihin ihminen ei välttämättä aina pysty edes löytämään sanoja. Musiikkiterapian avulla monet ovat pystyneet myös huomaamaan, että musiikki voi toimia tienä puheeseen, sillä monet potilaat ovat huomanneet pystyvänsä kommunikoimaan sanoilla paremmin silloin, kun musiikki on osana terapia-istuntoa.

Musiikkiterapiaa pidetään sopivana menetelmänä kaikenikäisille ihmisille ja sen vaikutukset ovat olleet positiivisia niin yksilö- kuin ryhmäterapiassa. Sen lisäksi, että musiikkiterapian positiiviset vaikutukset on huomattu masennuksesta ja ahdistuneisuudesta kärsivien ihmisen hoidossa, musiikkiterapiaa voidaan yhtä hyvin käyttää hyödyksi myös monien muiden kohderyhmien terapiassa, kuten kehitysvammaisten kuntoutuksessa, joidenkin neurologisten häiriöiden hoidossa sekä parantumattomasti sairaiden ihmisten saattohoidossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reduta