Miten musiikki vaikuttaa mielialaamme?

On sanomattakin selvää, että musiikki edistää hyvinvointia ja luo yhteisöllisyyttä jopa kieliä puhuvien, eri kulttuureista tulevien ja eri ideologioita omaavien ihmisten keskuudessa. Tästä syystä musiikin vaikutuksista mielialaan on tehty myös lukuisia tutkimuksia, sillä monet ovat varmasti miettineet, miksi musiikki saa meidät tuntemaan surua, iloa, alakuloisuutta, rakkautta ja niin monia muita voimakkaita tunteita.

Musiikin uusi aikakausi

Kun katsomme ympärillä olevaa maailmaa, voimme huomata heti, millä tavalla musiikki on kehittynyt teknologian myötä. Yhteiskunnan digitalisoituminen on mahdollistanut sen, että musiikki on enemmän läsnä elämässämme kuin koskaan aikaisemmin. Kuulemme musiikkia kaduilla, kaupoissa, televisiossa, sosiaalisessa mediassa, älylaitteiden suoratoistopalveluissa, töissä, koulussa.

Lisäksi teknologia tarjoaa meille uudenlaisia lisätarvikkeita ja varaosia, joiden ansiosta voimme nauttia laadukkaasta musiikin kuuntelusta missä vain ja milloin vain. Lähes näkymättömät Bluetooth-kuulokkeet, tekoälyllä varustetut kompaktit kaiuttimet, valtavalla kapasiteetilla varustetut langattomat varavirtalähteet ja miljoonien kappaleiden ja artistien täyttämät digitaaliset musiikkikirjastot ovat tulleet jäädäkseen ja tehneet musiikin läsnäolosta niin olennaisen osan, että meidän on vaikea kuvitella enää elämää ilman musiikkia.

Tästä uudenlaisesta musiikillisesta elämyksestä nauttiaksesi lisätarvikkeiden ja varaosien tilaaminen onnistuu helposti netissä. Parhaat laitteet ja lisätarvikkeet musiikin kuunteluun on mahdollista tilata edullisesti ja nopeilla toimituksilla varustettuna osoitteesta https://www.tekniikkaosat.fi/. Digitalisoitumisen myötä verkkokauppojen suhde perinteisiin kivijalkakauppoihin onkin ponnahtanut lähes pilviin, eikä syyttä, sillä miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat ymmärtäneet verkkokauppojen tuomat edut, alkaen aina kivijalkakauppoja edullisemmista hinnoista ja laajemmasta valikoimasta.

Musiikki on myös keino myydä ja markkinoida

Musiikin vaikutukset ihmisten mielialaan on otettu huomioon myös myynnin ja markkinoinnin alalla. On vaikeaa löytää tänä päivänä maailmasta kauppa tai liike, jossa emme kuulisi taustamusiikkia. Tutkimukset ovatkin osoittaneet, että taustamusiikki vaikuttaa merkittävällä tavalla liiketoimintaan ja asiakaskokemukseen. Taustamusiikin avulla asiakkaita kutsutaan sekä viipymään liikkeessä pitempään että nostattamaan mielialaa niin, että asiakas alkaa ostamaan enemmän.

On todettu, että jopa 95 prosenttia ihmisistä reagoi musiikkiin jollakin tapaa. Musiikilla on siis yllättävän suuri rooli ja se vaikuttaa ihmisiin fyysisesti ja psyykkisesti. Tiedämme, että musiikki aktivoi aivoissamme monia muistikuvia ja tunteisiin liittyviä muistoja, joita monet meistä eivät välttämättä edes itse tiedosta. Musiikin koukuttavuus piilee osittain siinä, että se saa meidät elämään ja tuntemaan – ja jopa haistamaan ja maistamaan aikaisemmin kokemiamme asioita ja tapahtumia.

Miten musiikki sitten vaikuttaa mielialaamme?

Musiikkia käytetään paljon terapiassa, sillä sen uskotaan helpottamaan pahaa oloa ja poistavan jopa fyysistä kipua. Musiikilla on myös voimakas vaikutus mielialaan, sillä se on yksi ainoista asioista tässä maailmassa, joka saa meidät elämään muutamassa minuutissa suuren tunteiden skaalan aina uskomattomista onnen hetkistä jopa kyyneliä pusertavaan suruun.

Myös kaikkein melankolisimmalla musiikilla on positiivisia vaikutuksia mielialaan. Musiikki auttaa surun käsittelyssä ja luo uskoa tulevaan. Musiikki saa monet elämään vaikeita tilanteita sanoitusten ja sävelten kautta, jolloin arkojen teemojen ja aiheiden käsittely tapahtuu jopa huomaamatta. Tästä samaisesta syystä voimme myös ymmärtää, miksi niin monet meistä käsittelevät sydänsurujaan juuri musiikin kautta.

Musiikin tiedetään edistävän myös oppimista ja auttavan keskittymistä. Vaikka musiikki ei suoranaisesti auta uusien asioiden oppimisessa, musiikin kuuntelun on todettu orientoivan aivoja oppimiselle alttiimmalle tilalle, jonka ansiosta uusien asioiden muistaminen ja mieleen painaminen voi olla otollisempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reduta