Musiikkiterapian hyödyt ja käyttö Suomessa

Musiikkiterapia on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa terveydenhuollossa, ja sen avulla edistetään ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia monin eri tavoin.
Musiikkiterapian vaikutusmekanismit ja menetelmät
Musiikkiterapian teho perustuu siihen, että musiikki aktivoi aivoja laaja-alaisesti. Se vaikuttaa kuulo-, kieli-, liike- ja tunnealueisiin, mikä tekee siitä tehokkaan työkalun monenlaisten sairauksien ja oireiden hoidossa. Esimerkiksi ahdistuneisuuden, masennuksen, dementian ja autismin kirjon häiriöiden hoidossa musiikkiterapialla on saatu lupaavia tuloksia, kertoo Suomen musiikkiterapiayhdistys.
Musiikki vaikuttaa myönteisesti sekä fysiologisiin että psykologisiin toimintoihin. Se voi esimerkiksi alentaa verenpainetta, tasoittaa sykettä ja parantaa aineenvaihduntaa. Theseus-tietokannan julkaisu kertoo, että musiikki voi myös edistää aivojen verenkiertoa ja vähentää lihasjännitystä, mikä voi lievittää kiputiloja. Psyykkisellä tasolla musiikkiterapia tarjoaa keinon tunteiden ilmaisuun ja auttaa käsittelemään vaikeitakin kokemuksia.
Musiikkiterapeutit käyttävät työssään monia erilaisia menetelmiä, jotka valitaan aina asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi improvisaatio, yhteismusisointi, laulaminen, musiikin kuuntelu ja erilaiset erityismenetelmät. Improvisaatiossa asiakas voi ilmaista itseään vapaasti soittamalla tai laulamalla, mikä voi auttaa tunteiden purkamisessa ja itsetuntemuksen lisäämisessä. Yhteismusisointi, kuten bändissä soittaminen, tukee puolestaan sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta.
Erityismenetelmät musiikkiterapiassa
Fysioakustisessa hoidossa hyödynnetään matalataajuista värähtelyä, joka vaikuttaa kehoon rentouttavasti. Usein käytössä on fysioakustinen tuoli. Verneri.net kertoo, että tämä menetelmä vähentää lihasjännitystä, lievittää kipua ja vilkastuttaa verenkiertoa. Toiminnallinen musiikkiterapia (TMT) taas perustuu kognitiiviseen teoriaan, ja siinä korostuu aktiivinen, sanaton vuorovaikutus musiikin avulla. Verneri.netin mukaan TMT sopii erityisesti lapsille.
Musiikkiterapian sovellukset Suomessa
Musiikkiterapiaa käytetään Suomessa monipuolisesti eri-ikäisten ihmisten parissa. Suomen musiikkiterapiayhdistys kertoo, että musiikkiterapia on Kelan ja erikoissairaanhoidon korvaama kuntoutusmuoto, mikä on osoitus sen vakiintuneesta asemasta osana terveydenhuoltoa.
Helsingin yliopiston Music, Ageing and Rehabilitation Team (MART) tutkii musiikin käyttöä ikääntyneiden ja neurologisista sairauksista kärsivien kuntoutuksessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikkiterapia voi parantaa elämänlaatua ja kognitiivisia toimintoja, kuten muistia. Esimerkiksi aivohalvauksen jälkeisessä afasian kuntoutuksessa lauluun perustuvat menetelmät, kuten melodinen intonaatioterapia, ovat tehokkaita, sillä laulaminen voi sujua afasiasta huolimatta.
Musiikkiterapiaa käytetään Suomessa myös lasten ja nuorten kuntoutuksessa. Se voi auttaa esimerkiksi autismikirjon lapsia kehittämään sosiaalista vuorovaikutusta ja kommunikaatiotaitoja. Suomen Musiikkiterapiayhdistyksen mukaan musiikkiterapia sopiikin kaikenikäisille.
Musiikkiterapia on tehokas hoitomuoto myös masennuksen ja ahdistuksen hoidossa, kertoo Suomen musiikkiterapiayhdistys. Musiikki auttaa tunteiden säätelyssä ja tarjoaa keinoja vaikeiden kokemusten käsittelyyn. Masentunut ihminen voi musiikin avulla ilmaista suruaan ja löytää uusia voimavaroja. Myös Eläkeliiton sivuilla kerrotaan musiikin terveysvaikutuksista.
Jyväskylän yliopiston Centre of Excellence in Music, Mind, Body and Brain (CoEMMBB) tutkii musiikin vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Tutkimusten mukaan musiikki aktivoi aivoja monipuolisesti, mikä selittää sen myönteiset vaikutukset esimerkiksi muistiin, oppimiseen ja tunteiden säätelyyn. Helsingin Yliopiston tutkimusryhmä on myös tehnyt merkittävää työtä selvittäessään musiikkiterapian hyötyjä.
Musiikkiterapiatutkimus ja hoitoon hakeutuminen
Suomessa musiikkiterapian koulutus on korkeatasoista. Musiikkiterapian kandidaattiohjelma antaa valmiudet musiikkiterapeutin ammattiin. Eino Roiha -instituutti tarjoaa ammatillista musiikkiterapiakoulutusta, ja koulutuksesta voi lukea lisää heidän sivuiltaan. Musiikkiterapia on kehittynyt Suomessa 1970-luvulta lähtien ja vakiinnuttanut asemansa.
Suomessa tehdään kansainvälisesti arvostettua musiikkiterapiatutkimusta, erityisesti Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa. Tutkimustyö vahvistaa musiikkiterapian tieteellistä perustaa ja auttaa kehittämään entistä parempia hoitokäytäntöjä. Musiikkiterapia on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa terveydenhuollossa.
Musiikkiterapiaan voi hakeutua ottamalla yhteyttä suoraan musiikkiterapeuttiin tai lääkärin lähetteellä. Suomen musiikkiterapiayhdistyksen sivuilta löytyy tietoa musiikkiterapeuteista. Kela korvaa musiikkiterapiaa vaikeavammaisille lapsille ja nuorille. Myös syöpäpotilaat voivat hyötyä musiikkiterapiasta.
Musiikkiterapian tulevaisuus Suomessa
Musiikkiterapia on vakiinnuttanut asemansa arvokkaana osana suomalaista terveydenhuoltoa ja kuntoutusta. Sen monipuoliset sovellukset, vankka tieteellinen perusta ja jatkuva tutkimustyö takaavat, että musiikkiterapia on tulevaisuudessakin tärkeä voimavara suomalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Musiikin avulla voidaan tukea ihmisiä monenlaisissa elämäntilanteissa ja eri ikävaiheissa.
Vastaa