Klassinen musiikki Suomessa

Suomen merkittävin vanhan musiikin osa on latinankielisten kirkko- ja koululaulujen Piae Cantiones. Taidemusiikin juuret eivät Suomessa yllä yhtä syvälle kuin muualla Euroopassa, eikä 1500- ja 1600-luvuilta tunneta lainkaan suomalaisia säveltäjiä tai suomalaista musiikkia. Turun soitannollinen seura perustettiin vuonna 1790, jolloin klassisen musiikin juuret alkoivat ottaa tilaa suomalaisen musiikin historiassa. Frederik Pacius on nimetty Suomen musiikin isäksi. Hän toimi musiikinopettajana Helsingin Yliopistossa. Pacius on Suomen tunnetuimman laulun, Maamme-laulun, säveltäjä. 1700-luvun lopulla alkoi myös suomalaisen oopperamusiikin nousu hitaasti, mutta varmasti. Ensimmäinen suomalainen oopperateos on Kaarle Kuninkaan Metsästys, joka on Paciuksen Topeliuksen liberettoon säveltämä teos.

Klassinen musiikki yleisesti

Klassisella musiikilla tarkoitetaan yleisesti ottaen klassismin musiikkia, eli wieniläisklassismia, jonka merkittäviin edustajiin kuuluvat muun muassa Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven ja Joseph Haydn. Klassisella musiikilla voidaan myös tarkoittaa taidemusiikkia. 1800-luku oli klassisen musiikin kultakautta ja monet sen ajan säveltäjät, kuten Mozart, Bach ja Beethoven ovat tunnettuja nykyäänkin ja heidän musiikkiaan soitetaan paljon edelleen. Suomessa klassista musiikkia voi kuunnella konserteissa ympäri maan. Helsingin hiljattain valmistunut musiikkitalo on suosittu paikka konserteille. Siellä esitetään niin klassista musiikkia kuin muitakin musiikin tyylisuuntia. Klassisen musiikin konsertteihin saa lippuja helposti netistä. klassisen musiikin konserteista saa lisätietoa täält: www.musiikkitalo.fi. Musiikkitalossa voi kuunnella klassista musiikkia ympäri vuoden.

Suomen oma Jean Sibelius

Tunnetuin suomalainen säveltäjä on ehdottomasti Jean Sibelius. Vaikka Sibeliuksen musiikkia ei Suomessa soitetakaan enää kovinkaan paljon, on hänen musiikkinsa tunnettua ja arvostettua ulkomailla, etenkin muualla Euroopassa. Sibelius syntyi vuonna 1865 ja oli myöhäisromantiikan taidemusiikin säveltäjä. Sibeliuksen teokset ovat edelleen tärkeä osa Suomen identitieettiä ja Sibelius oli myös yksi 1900-luvun merkittävimmistä sinfonioiden ja sinfonisten runojen säveltäjistä. Hänen keskeisimmät teoksensa ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Sinfonioiden lisäksi hänet tunnetaan viulukonsertosta, Finlandia-orkesteriteoksesta, Karelia-sarjasta ja Tuonelan Joutsenesta. Sibeliuksen maine alkoi kasvaa etenkin 1910-luvulla hänen matkustaessaan paljon ulkomailla. Kaiken kaikkiaan suomalainen klassinen musiikki on arvostettua niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja suomalaisia säveltäjiä ja heidän teoksiaan tunnetaan hyvin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reduta