Dr. Dren ja Applen töyssyinen taival

Dr. Dre (oikealta nimeltään Andre Young) tuli alun perin suuren yleisön tietoisuuteen toimiessaan DJ:na losangelesilaisessa rap-ryhmässä N.W.A. (Niggaz With Attitude). Tämä 80-luvulla etenkin Yhdysvalloissa suurta närkästystä aiheuttanut yhtye oli ensimmäisiä nk. gangsta rapin alullepanijoita. Heitä ennen vastaavaa oli oikeastaan tehnyt ainoastaan Ice T -nimellä paremmin tunnettu losangelesilainen nuori mies Tracy Marrow.

Teemat

Gangsta rapin teemat sijoittuivat paljolti sen synnyinkotiin, Los Angelesin South Centraliin, joka tuohon aikaan, 1980-luvulla, oli varsinainen jengisotien noidankattila. N.W.A.:n sanoitukset kertoivat alueen arkipäivästä, johon kuului mm. ammuskelua, huumeiden käyttöä ja myyntiä ja muuta epäsosiaalista toimintaa. Suurimmat vihat yhtye kuitenkin sai päälleen, kun sen katsottiin yllyttäneen ihmisiä väkivaltaan poliisia kohtaan kappaleessaan F*** The Police, joka todellisuudessa kertoi kirjoittajiensa turhautumisesta poliisin väkivaltaiseen ja moraalittomaksi koettuun toimintaan. Kun otetaan huomioon, että Rodney Kingin kuolema poliisien pahoinpitelyn seurauksena oli vain muutaman vuoden päässä laulun julkaisemisesta, voitaneen todeta etteivät yhtyeen huomiot poliisin toiminnasta tainneet olla täysin katteettomiakaan.

Klassikkotuottaja

N.W.A. kuitenkin hajosi rahallisiin erimielisyyksiin pian suosiota saavutettuaan. Ensimmäinen yhtyeestä lähtijä oli sen pääasiallinen sanoittaja Ice Cube, joka siirtyi menestyksekkäälle soolouralle, joka on kestänyt näihin päiviin saakka. Pian perässä seurasi myös Dr. Dre, joka käynnisti oman soolouransa hip hopin merkkiteoksella The Chronic. Tällä albumilla hän mm. esitteli suurelle yleisölle tuolloin vielä tuntemattoman suojattinsa Snoop Doggin, josta on sittemmin tullutkin tuttu kasvo jopa monelle räppiä huonomminkin tuntemattomalle, sen verran taajaan hänen naamansa on vilahdellut erilaisissa viihdeohjelmissa ja elokuvissa. Toki mies tekee vielä musiikkiakin, sekä on toiminut eräänlaisena kannabiksen käytön mannekiinina, missä ikinä liikkuukin.

Dr. Dre itse sen sijaan on aina pitänyt itsestään matalampaa profiilia. Häntä ei viihdeohjelmissa nähdä, eikä hän anna mielellään edes haastatteluja. Varsinaisia soololevyjäkin hän on jo parikymmenvuotisella urallaan tehnyt vain kaksi, yhden kymmenessä vuodessa, eikä enempää kannata ehkä odottaakaan. Sen sijaan hänen toimintansa on suuntautunut sitäkin enemmän tuotantopuolelle. Mies on varsinainen velho mitä namikoiden vääntelyyn tulee ja hänen nimensä onkin yleensä ollut takuuvarma laadun merkki, kun hiphoptuottajista puhutaan. Niinpä hänen perfektionistista äänten hallintaansa onkin ollut mahdollista kuulla sellaisilla jo nyt klassikoiksi muodostuneilla albumeilla kuin vaikkapa Snoop Doggy Doggin Doggystylella ja Eminemin albumeilla.

Jättidiili Applen kanssa

Dr. Dre on siis vuosien kuluessa vaihtanut katu-uskottavuutensa eräänlaiseen laatutakuuseen, jota hänen nimensä kantaa. Tällaista maailmanlaajuista tavaramerkkiä ei rahalla voisi ostaakaan, se on itse luotava. Viime vuosina Dre on tosin onnistunut hankkimaan itselleen sievoisen omaisuuden ihan vain tällä nimellään. Sekä tietysti lainaamalla hieman lukemattomien miksauspöydän ääressä viettämiensä tuntien aikana hioutunutta sävelkorvaansa. Näin tälle korvaamattomalle korvalle lyötiin vihdoin hintalappukin, kun Apple ks. esim. mresell.fi maksoi Drelle tämän yhtiöstä 3 miljardia dollaria! Sittemmin Dre onkin tehnyt Applen kanssa yhteistyötä mm. kuulokerintamalla, Dren itsensä kehittelemien Beats-kuulokkeiden parissa.

Sittemmin Dren yhteistyö Applen kanssa on poikinut myös Dren elämään perustuvan TV-sarjan. Sarjan tuotanto tosin jouduttiin keskeyttämään, kun Applen pomot kielsivät sarjan sen sisältämän väkivallan ja muun tuomittavan toiminnan takia. Niinpä Dre onkin viimeaikoina keskittynyt jälleen siihen, minkä hän parhaiten osaa, eli musiikin tuottamiseen, mikä saattaakin ainakin joidenkin fanien mielestä olla helpotuskin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reduta