Musiikin historia

 

Musiikkia löytyy ympäristöstämme aivan joka puolelta, eikä sen kuuntelemiselta voi nyky-yhteiskunnassa oikeastaan välttyä. Musiikin historiaa tutkittaessa on hankala määritellä, milloin se on tarkalleen saanut alkunsa. Viimeisimpien tutkimusten mukaan on kuitenkin selvitetty, että musiikkia on ollut olemassa tiettävästi vähintään 55 000 vuoden ajan. Musiikista on viitteitä varhaisissa tanssivia ihmisiä esittävissä luolamaalauksissa sekä uskonnollisissa teksteissä. On hyvin todennäköistä, että ensimmäinen musiikkisoitin on ollut ihmisen ääni, joka kykenee huikeisiin suorituksiin aina laulamisesta hyräilyyn, naksutteluun, karjumiseen ja kuiskaamiseen. Ensimmäiset varsinaiset musiikkisoittimet ovat todennäköisesti olleet onttoja keppejä tai luita, joihin puhaltamalla on tuotettu ääntä, sekä tietysti erilaiset rytmisoittimet, jotka muistuttavat paljon nykypäivän rumpuja. Musiikki on ihmiselle luontainen asia, sillä jo varhaisimmat esi-isämme tottuivat kuuntelemaan ympäristössään eli luonnossa mitä erilaisimpia ääniä linnun viserryksestä veden kohinaan ja oksien rätinään.

581px-beethoven_opus_101_manuscriptViime vuosisatojen aikana on eri aikakausina vallinnut tiettyjä musiikkisuuntauksia, kuten keskiajalla paljon soinut uskonnollinen gregoriaarinen musiikki ja renessanssin ajalla hiukan kirkosta jo eriytyvä instrumentaalinen musiikki. Barokin aikakausi toi mukanaan jotkut vielä tänäänkin kovasti arvostetut klassisen musiikin huiput kuten Vivaldin, Bachin, Handelin ja Monteverdin. Klassisella aikakaudella elettiin sinfonioiden ja jousikvartettien kulta-aikaa ja Mozard, Haydn sekä Beethoven laativat mestariteoksiaan. Sitä seuranneelle romantiikan aikakaudelle tunnusomaista oli sinfonioissa laajempi instrumenttien käyttö sekä päätään nostavan kansallistunteen yhdistäminen musiikkiin. Myös oopperoita tehtiin tiuhaan tahtiin. 1900-luku oli hyvin kokeilevaa aikaa ja monet säveltäjät ja muusikot pyrkivätkin rikkomaan vanhoja kaavoja ja löytämään uusia musiikillisia ilmaisutapoja.

Etenkin 1900-luvulta lähtien musiikissa on nähty suuria harppauksia kehityksen suhteen. Siinä missä sitä edeltävällä vuosisadalla oli etenkin ylempien yhteiskuntaluokkien kohdalla tapana käydä erilaisissa klassisen musiikin konserteissa tai trubaduuriesityksissä, muuttui tapa kuunnella musiikkia mullistavalla tavalla gramofonin keksimisen jälkeen. Gramofonien avulla pystyi kuuntelemaan radiolähetyksiä sekä mitä moninaisimpia eri musiikkivaihtoehtoja. Siinä missä klassista musiikkia kuuntelivat ennen vain yläluokkaiset, saattoivat kaikki päästä nauttimaan sulosävelistä gramofonista käsin. Kun musiikin tallettaminen levylle tuli mahdolliseksi, alkoivat erilaiset populäärimusiikin lajit kehittyä. Yhtyeet ja artistit saattoivat varsin matalin kustannuksin levittää tuotantoaan halki maan tai jopa eri puolille maailmaa. Viime vuosisadalla nähtiin suuria muutoksia musiikin tallettamisessa, sillä vinyylilevyistä siirryttiin pikkuhiljaa kasetteihin, levyihin ja lopulta 90-luvun puolivälissä digitaalisiin äänitteisiin. Nykyään musiikkia voi jakaa näppärästi internetin välityksellä todella monipuolisesti, joka on tuonut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ja haasteita musiikkiteollisuuteen. Moni odottaakin innolla tulevaa, sillä musiikki kehittyy jatkuvasti ja muuttaa muotoaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reduta