Musiikissa käytetyt soittimet
Etenkään musiikkiin sen enempää perehtymättömien tulee harvoin ajatelleeksi laulua radiosta kuunnellessaan, miten musiikillinen kokonaisuus on saatu aikaan, vaan ennemminkin kuuntelijan huomio keskittyy kappaleen sanoitukseen ja ehkä sen rytmiin tai tarttuvaan melodiaan. Hieman harjaantuneempi korva kuitenkin pyrkii vaistonvaraisesti erottelemaan, mistä kaikista elementeistä laulu rakentuu sellaiseksi kuin se on. Olipa kappale sitten livenä kerralla putkeen nauhoitettu pläjäys tai studiossa pala palalta yhteenpunottu kokonaisuus, tarvitaan kappaleen tekemiseen aina yleensä monia eri ääniä, jotka tuotetaan eri soittimien avulla. Vaikka ihmisen laulaminen voi itsessäänkn kuulostaa todella upealta, säestetään sitä kuitenkin usein jollain tai joillain soittimilla.
On varsin yleistä, että etenkin lapsena käy jonkinlaisilla soittotunneilla. Se onkin hyvä päätös lapsen musiikkikorvan kehittymisen ja koordinaatiokyvyn sekä motoriikan parantamisen kannalta. Suuri osa lapsista käykin ainakin jossain vaiheessa opettelemassa soittimen soittamista, ja jotkut lapset harjoittelevat useammankin soittimen soittamista. Yleisimpiä soittimia, jotka lapsille valitaan soittamiseen, ovat piano sekä kosketinsoitin, klassinen kitara sekä rummut. Toki jotkut soittavat hiukan harvinaisempiakin soittimia, kuten vaikkapa klarinettia, viulua, oboeta, bassokitaraa, selloa tai nokkahuilua.
Etenkin nykyään suositussa pop-musiikissa käytetään eniten soittimena kitaraa. On olemassa valtavasti sellaisia lauluja, joissa ei käytetä äänien tuottamiseen mitään muuta kuin laulua ja kitaraa, josta on olemassa pääpiirteittäin kolme erilaista kitaratyyppiä. Akustinen kitara on kaikista yleisin valinta, jolla voi soittaa hyvin monenlaisia kappaleita ja välittää hyvin erilaisia tunteita. Bassokitaralla soitetaan ennemminkin taustalla kappaletta tukevia, ikään kuin ”pulssimaisia” sointuja, jotka ovat oktaavin matalampia kuin akustisessa kitarassa. Kolmas vaihtoehto on sähkökitara, joka terästää musiikin kuin musiikin sähköistettyjen kitarankielten soidessa. Sähkökitaraa käytetään usein esimerkiksi soolo-osuuksissa tai tuomaan musiikkiin rakentavaa rytmiä.
Usein musiikkiin sisällytetään jonkinlainen lyömäsoitin tai lyömäsoittimia, jotka tuovat kappaleeseen monen kaipaamaa rytmikkyyttä. Nykyään rummut voi lisätä kappaleeseen myös tietokoneen avulla. Toinen tapa terästää kappaletta tai tehdä siitä persoonallisempi on tuoda siihen mukaan erilaisia puhallinsoittimia kuten esimerkiksi trumpetin tai saksofonin. Viime aikoinakin hittilistoilla on keikkunut kappaleita, joissa on hyödynnetty esimerkiksi saksofonia upeissa ja tunnelmaa tuovissa sooloissa. Yhtä lailla myös jousisoittimet kuten viulu tuovat musiikkiin aivan erityistä vetovoimaa ja tunnetta. Vaikka kaikilla soittimilla on kappaleesta riippuen oma, korvaamaton roolinsa, on monelle sittenkin kaikkein mieluisinta kuultavaa pianomusiikki, jota ei tässäkään voi jättää huomioimatta. Pianoa ja kosketinsoitinta on käytetty valtavasti musiikissa, oli kyseessä sitten pop-, rock-, rap- tai vaikkapa tanssimusiikki.
Vastaa