Pop-musiikkia tehdään kaikille  

Pop-musiikki, populäärimusiikki, poppi… kutsuipa tätä ilmiötä nimellä millä hyvänsä, ei sillä viitata kuitenkaan varsinaisesti mihinkään tiettyyn musiikkityyliin ja sen merkitys saattaa vaihdella ajasta ja paikasta riippuen. Siksi popista saattaakin löytyä elementtejä monista eri musiikkityyleistä aina reggaesta rappiin, bluesiin, elektroniseen musiikkiin ja rokkiin. Esimerkiksi viime vuosisadan alkupuolella vaikutteita otettiin runsaalla kädellä erityisesti bluesista ja jazzista, kun taas viime vuosikymmeninä poppiin on sisällytetty elementtejä R&B-musiikista, hip hopista sekä rap-musiikista. Pop-musiikkiin yhdistetään kuitenkin tiettyjä tunnistettavia piirteitä kuten se, että musiikista löytyy tarttuva rytmi, jonka tahtiin on yleensä miellyttävä tanssia. Lisäksi pop-lauluissa on usein hieman itseään toistava rakenne ja niiden sanoitukset käsittelevät usein rakkautta tai muita aiheita, joihin käytännössä kaikkien on helppo samaistua tavalla tai toisella.

Closeup shot of young couple listening to music with mobile phone at coffee bar. Young man and african woman looking at smartphone at caf??. Happy young couple listening music with headphones.

Pop-musiikki kehittyi nykyiseen muotoonsa noin 1950-luvun paikkeilla, jolloin se kehittyi rock and rollista hiukan kevyemmäksi vaihtoehdoksi. Monelle tulee popista ensimmäisenä mieleen 60- ja 70-luvuilla maailmaa ravisuttanut The Beatles, jonka musiikki onkin vaikuttanut lukemattomiin artisteihin ja vaikuttaa vielä tänäkin päivänä. Toinen pop-musiikkiin vahvasti yhdistetty nimi on tietysti Michael Jackson, jonka musiikin tunnistavat kaikki. Yksi popin uranuurtajista on ehdottomasti popin kuningattareksikin tituleerattu Madonna, joka ryhtyi tekemään 80-luvulla uskomattomin tarttuvin melodioin varustettuja kappaleita, kuten Like a Virgin, jotka soivat niin yökerhoissa kuin jumppatunneillakin. Viime aikoina pinnalla olleita nimiä pop-musiikin saralla ovat esimerkiksi nuoria tyttöjä villitsevä Justin Bieber sekä voimakkaan äänen omaava Ellie Goulding.

Pop on kaupallisesti tehtyä musiikkia, jonka tarkoituksena on miellyttää valtavirtaa. Ei olekaan ihme, että niin monet nykyiset pop-artistit ja heidän tuotantonsa kuuluvatkin maailman parhaiten myyviin ja tunnetuimpiin musiikin saralla. Tunnettuutta lisää toki myös pop-artistien kuuluminen maailman suurimpiin levy-yhtiöihin, jotka hoitavat tehokkaasti pop-musiikin massamarkkinoinnin radion, television ja esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä.

Usein pop-laululle on tyypillistä se, että sen kirjoittaa ja säveltää ammattilainen. Valmis laulu annetaan sitten ammattilaislaulajalle esitettäväksi. Toisinaan kappale vain sävelletään, jonka jälkeen artisti sanoittaa itse laulunsa. Toki etenkin The Beatlesin jälkeen yleistyi kovasti myös se, että pop-musiikin esittäjät tekivät itse omat kappaleensa alusta loppuun. Toisinaan pop-tähtiä saatetaankin kritisoida ja heidän todelliset musiikilliset kyvyt saatetaan kyseenalaistaa, jollei heillä ole osaa eikä arpaa laulun tekemisessä. Pop-musiikkia tuotetaan yhtä syöttöä, mutta toisinaan jotkut laulut jäävät elämään. Niistä tulee todella rakastettuja ikivihreitä, jotka kaikki tuntevat ja joista on esitetty lukemattomia cover-versioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reduta