Miten ihmisen musiikkimaku määräytyy?  

Musiikkia kuunnellaan päivittäin maailman jokaisessa kolkassa, ja se vaikuttaa ihmisiin mitä moninaisimmilla tavoilla. Kuten mikä tahansa taidemuoto, se on meille eräänlainen keino säädellä mielialaamme sekä ilmaista itseämme, oli kyse sitten musiikin soittamisesta tai musiikin kuuntelemisesta. Musiikin roolia elämässämme sekä ihmisten henkilökohtaista musiikkimakua on tutkittu jo pitkään ja onkin huomattu, että yksilön persoona on selkeästi yhteydessä siihen, millaisen musiikin kuuntelemisesta hän erityisesti nauttii.

 

Sukupuolten välillä ei yleensä ole sen suurempia eroja musiikkimaun suhteen, vaan yhtä lailla miehet kuin naisetkin saattavat pitää raskaasta rockista tai klassisesta musiikista. Naisilla on kuitenkin huomattu olevan enemmän taipumusta reagoida musiikkiin tunteellisemmin. Sukupuolta enemmän ikä Teenager in her bedroom listening to music with smartphoneon merkittävä tekijä musiikkimaun määrittelemisessä. Usein kapinaikää elävä teini-ikäinen nuori saattaa kuunnella omiin tuntemuksiinsa parhaiten täsmäävää raskasta musiikkia ja vastaavasti uteliaan ja leikkimielisen lapsen korvaan käy parhaiten iloinen ja sanoituksiltaan kevyt ja helppo laulu. Aika, jolloin henkilö on elänyt nuoruuttaan, on myöskin hyvin osviittaa antava tekijä. Monet 60- ja 70-luvuilla nuoruuttaan eläneet henkilöt kuuntelevat mielellään vielä tänäkin päivänä kyseisen aikakauden musiikkia. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättömyys, vaan usein ihmiset hakeutuvat itselleen tavalla tai toisella tutun musiikin pariin. Jos jonkun vanhempi tai isovanhempi on esimerkiksi soittanut kotona paljon tietynlaista musiikkia, saattaa se kuulostaa myös sitä passiivisesti kuunnelleen ihmisen korvaan jollain tavalla tutulta ja miellyttävältä.

Ihmisen musiikkimaku vaihtelee hyvin monesta tekijästä riiippuen. Yksi esimerkki tästä ovat vuodenajat, sillä se, onko parhaillaan käynnissä talvi, kesä, syksy vai kevät saattaa todella vaikuttaa siihen, millaisen musiikin kuunteleminen tuntuu sillä hetkellä hyvältä. Moni saattaa talvella kuunnella hiukan melankolisempaa ja tunteisiin vetoavaa musiikkia ja kesäisin laittaa energisemmät ja iloisemmat laulut soimaan. Vuodenaikojen lisäksi lienee sanomattakin selvää, että ihmisen yleinen mieliala, niin kutsuttu ”fiilis”, vaikuttaa musiikkivalintaan. Tietynlaiset musiikkityylit saattavat suuresti ärsyttää ihmistä hänen ollessaan pahalla tuulella, mutta toisaalta joillekin tietynlaisen musiikin kuunteleminen on tehokas tapa purkaa tunteitaan.

Monelle musiikki on yksi elämän kaikkein tärkeimmistä asioista. Toisinaan se on jopa niin olennainen osa itseä, että ihminen rakentaa omaa identiteettiään sen varaan. Punkin kuuntelija saattaa hyvinkin pukeutua punk-tyylisiin, huomiota herättäviin vaatteisiin ja usein heavyrockin kuuntelijan saattaa tunnistaa helposti pitkästä tukasta, mustanpuhuvasta bändipaidasta ja komeista kengistä. Musiikilla on tapana myös yhdistää samanhenkisiä ihmisiä, vaikka tietysti myös hyvin keskenään erilaista musiikkia kuuntelevatkin ihmiset voivat aivan hyvin ystävystyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reduta